BVTT – Veiligheidsplan
Veiligheidsplan Boverhoff Veld ToerTocht van de TC Heerde
Algemeen
De BVTT toertocht bestaat uit twee routes van 30 en 50 km en loopt over gebieden behorend bij de Gemeente Heerde, Staatsbosbeheer, Vitens, de Stichting Geldersch Landschap en RGV.
We verwachten per evenement circa 200 tot 300 deelnemers (weersafhankelijk).
De tocht behoort zo min mogelijk overlast te veroorzaken in de natuurgebieden. De organisatie van de Boverhoff Veld Toer Tocht van TC Heerde vraagt haar deelnemers dan ook nadrukkelijk om kennis te nemen van gedrags- en veiligheidsregels en die na te leven.
In de startlocatie hangen posters en worden kaartjes uitgedeeld met de Gedragscode Mountainbike. Tevens is de gedragscode gepubliceerd op de website. Mede ter handhaving van de gedragscode zijn er tijdens de tocht op beide routes twaalf tochtbegeleiders aanwezig. In de week na het evenement wordt de route nogmaals nagereden om eventueel achtergebleven materialen alsnog op te halen.
Start/finish locatie
Er wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van v.v. Heerde. Deze locatie beschikt over goede sanitaire voorzieningen.
Veiligheidsmaatregelen
De beoefening van de ATB sport is niet zonder gevaren. Een veiligheidsgarantie van 100% kan niet gegarandeerd worden. Wel heeft de TC Heerde een zorgplicht en neemt hierin verantwoordelijkheid door het nemen van maatregelen die in het belang van de veiligheid van de deelnemers, overige recreanten en natuurgebieden zijn. Dat neemt niet weg dat deelnemers op volstrekt eigen risico de tocht rijden.
De route (met splitsingen en samenvoegingen voor de 30 km en 50 km route loopt voornamelijk linksom. Er is een verzorgingspost onderweg en een calamiteiten wagen.
Bij de start krijgen de deelnemers een polsband met een noodnummer.
De BVTT organisatie heeft een telefoonlijst met telefoonnummers van o.a. boswachters, alarmnummers en alle vrijwilligers.
De deelnemers worden bij de startlocatie gewezen op de noodzaak van het dragen van een fietshelm en worden gewezen op de ATB gedragscode door middel van posters en kaartjes (wordt ook vermeld op de website).
EHBO Heerde, Gemeente Heerde, politie, vergunningverleners en alle vrijwilligers zijn op de hoogte gesteld van het Veiligheidsplan.
Tevens wordt het Veiligheidsplan op de website van T.C. Heerde gepubliceerd.
Communicatie
De BVTT evenementen worden aangekondigd in artikelen in de lokale pers, website, landelijke NTFU website, moderne media, posters etc. Dit uiteraard vanuit PR overwegingen maar ook om overige bosgebruikers en omwonenden van v.v. Heerde attent te maken op het evenement.
Ambulance aanrijroutes
De tocht gaat door een vrijwel aaneengesloten gebied met bos. Hier kleven nadelen aan in geval van calamiteiten, omdat de locatie van gestrande deelnemers problemen kan geven.
In het noorden wordt de 50 km route doorsneden door de Molenweg/Hessenweg.
De routes zijn ingedeeld in 4 zones van 13 kilometer lengte, zodat door middel van het benoemen van de zone waarin iemand zich bevindt, kan worden doorgegeven waar hulp nodig is.
Tijdens de tocht wordt elk van de 4 sectoren bemand door 3 tochtbegeleiders, die binnen hun sector blijven en gedurende de tocht hulp kunnen verlenen in geval van calamiteit.
De tochtbegeleiders zijn op de hoogte van het veiligheidsplan en beschikken over routekennis en warmhouddekens.
De start/finish locatie aan de Veldweg: heeft een ingang die tevens uitgang is. De start-finish wordt duidelijk aangegeven door een NTFU boog over de weg. De buitenmaten van de boog zijn (breedte x hoogte) 8 meter x 5,1 meter (inclusief pilaren). De binnenmaten zijn (b x h) 5,8 meter x 4,2 meter. De weg (Veldweg) is normaliter niet verkeersdruk. Gezien de tijdelijke (deelnemer-) drukte bij en de onoverzichtelijke situatie van deze locatie door inkomende en uitrijdende fietsers, worden er op dit punt 2 tochtbegeleiders ingezet.
Oversteekplaatsen
Oversteekplaats 1 (Kamperweg): oversteek is gevaarlijk. Drukke 60 km weg van Heerde naar A50. Hier worden verkeersregelaars ingezet.
Oversteekplaats 2 (Kamperweg): oversteek is gevaarlijk. Drukke 60 km weg van Heerde naar A50. Hier worden verkeersregelaars ingezet.
Oversteekplaats 3 (Elburgerweg): oversteek is relatief ongevaarlijk. Dit punt wordt getracht te voorzien van verkeersregelaars.
Oversteekplaats 4 (Elburgerweg): oversteek is relatief ongevaarlijk. Dit punt wordt getracht te voorzien van verkeersregelaars.
Oversteekplaats 5 (Molenweg): oversteek is relatief ongevaarlijk. Dit punt wordt getracht te voorzien van verkeersregelaars
Oversteekplaats 6 (Molenweg/Hessenweg): oversteek is relatief ongevaarlijk. Dit punt wordt getracht te voorzien van verkeersregelaars.
Oversteekplaats 7 (Hessenweg): oversteek is relatief ongevaarlijk en goed overzichtelijk. Dit punt wordt getracht te voorzien van verkeersregelaars.
Oversteekplaats 8 (Hessenweg/molecaten): oversteek is relatief ongevaarlijk en goed overzichtelijk. Dit punt wordt getracht te voorzien van verkeersregelaars.
De verkeersregelaar hebben de instructie om weinig mogelijk de auto’s tegen te houden, en de fietsers te begeleiden bij hun oversteek.
Om de fietser er extra op attent te maken dat er een oversteek nadert, worden alle oversteekpunten gemarkeerd met borden “let op oversteek”.
Ook worden speciale aandachtspunten op de routes gemarkeerd met lint en/of borden met tekst. Aandachtspunten kunnen zijn bevroren ondergrond met ijs, omgevallen boom, plotselinge verandering van wegdek etc.
Voertuig voor bijstand bij calamiteiten
Er is een bus beschikbaar voor hulp bij calamiteiten. De bemanning heeft kennis van reparatie en EHBO. In de wagen is een routekaart aanwezig.
EHBO
Drie medewerkers van de EHBO Heerde zijn tijdens het evenement aanwezig. Eén EHBO-er bevindt zich bij de start locatie en de overige twee bij de verzorgingspost “Molenweg”. Daar is ook een verzorgingstent van de EHBO.
Algemeen alarmnummer organisatie: (0578) 69 12 98
Veiligheidscoördinator BVTT: Helko Kommer, 06 22290758