De eikenprocessierups

De eikenprocessierups

Niets is mooier dan met dit mooie weer erop uit te trekken en die kilometers weg te trappen. Daarna even op het terras rustig bijkomen. En zonder na te denken wrijf je een keer over het been. Na een minuutje nog eens en dan wordt die jeuk toch irritant. Was is dat toch? Je krabt nog eens een keer, maar die jeuk wordt alleen maar erger. En dan blijkt dat vlekje ineens op meerdere plekken aanwezig te zijn en worden ze allemaal lichtrode bulten met enorme jeuk en branderig gevoel.

Het eerste wat in je bedenkt is een muggenbult, maar zoiets krijg je toch niet tijdens het fietsen? En wat voor een mug kan een zodanige pijnlijke steek geven op verschillende plekken? En langzaam maar zeker realiseer je je, dat dit geen mug kan zijn geweest. Maar wat dan wel?

Je bent dus het slachtoffer geworden van de eikenprocessierups. Zonder het te realiseren heb je door een straat met eiken gefietst, waarin zich een nest met die rupsen bevindt. De loslatende (brand)haartjes van de rups worden door de wind verspreid en dat zijn de grote boosdoeners. De brandharen zijn pijlvormig en dringen met hun weerhaakjes bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen en kunnen zorgen voor klachten als ontstoken ogen of jeuk. Deze klachten kunnen tot 2 weken aanhouden.

Bij jeuk kan een zalf of crême met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven. Mocht dit niet afdoende zijn, kan een zalf met lidocaïne de huid licht verdoven. Ga bij ernstige klachten altijd even langs de huisarts.

De eikenprocessierups vaart wel bij het warme, droge weer van de laatste tijd. In Gelderland zijn door de hitte al bijna zes keer meer nesten dan vorig jaar en ruim negen keer meer dan in 2015. De dieren verplaatsen zich door de hitte ook naar lagere delen van de boom. Daardoor neemt de kans toe dat mensen en dieren in contact komen met de brandharen van de rups.

De overlast kan tot ver in de maand juli duren. Dat hangt af van de temperatuur. Daarna verpoppen de rupsen zich en in augustus veranderen ze in de eikenprocessievlinder.

Meer informatie kun je vinden op deze website van de overheid: http://rivmtoolkit.nl/Eikenprocessierups

Reacties zijn gesloten.