De perfecte houding

De perfecte houding

Fabian Cancellara
Fabian Cancellara

Sommige renners zijn uit de baarmoeder gekropen met een ingeboren vliegwiel. Zij hebben de lange benen en de motoriek van een jachtluipaard. De zit op de fiets is hoog evenals het bewegingstempo. Het bovenlichaam is vrijwel volledig stil en de geschoren benen vliegen in prachtige en soepele cadans op en neer, dicht langs de bovenbuis. Coupe de pedale, zoals dat zo mooi heet. Tot leven gebrachte schoonheid.

Luchtweerstand en helling lijken niet voor ze te bestaan. In de wielersport worden ze ‘Flyers’ genoemd. Erik Breukink was er zo één, evenals genetisch mirakel Fabian Cancellare (of … euh … zouden er wat ondersteunende chemische attributen aan die genen toegevoegd zijn?). Zo af en toe zie je er ook zo één in het wild rijden. Daar kan ik dan gebiologeerd naar kijken.
Volgens deskundigen moet je tijdens het rijden denken aan cirkels want dat zou je coupe de pedale ten goede komen. Ook zou een soepele wijze van pedaleren aan te leren zijn. Wellicht zouden we als vereniging het zo nu en dan gebruik maken van een goede trainer eens moeten overwegen.

Reacties zijn gesloten.