Wolven (tekst uitgesproken tijdens de ALV 2016 door de voorzitter)

Wolven (tekst uitgesproken tijdens de ALV 2016 door de voorzitter)

wolvenFietsen is altijd al gevaarlijk geweest. Denk maar aan het bekende liedje van Drs. P. Hier fietsers die door wolven belaagd worden. Wij lopen niet direct dit risico, maar de wolf (en de jakhals) rukt op. Zelfs op de racefiets kan je ze tegenkomen.

Vanaf onze jeugd zijn we al gewaarschuwd voor De Grote Boze Wolf, maar wat kunnen we als fietsers leren van wolven. Rond kerst vorig jaar circuleerde er een mooi plaatje van een groep wolven. Via de sociale media werd dit plaatje veelvuldig gedeeld. Dit plaatje was voorzien van een beschrijving wat er feitelijk te zien is/zou zijn. Ik wil vandaag dit plaatje gebruiken om onze ALV te openen, niet omdat ik jullie zou zien als een roedel hongerige wolven. In de begeleidende tekst gaat het om de rolverdeling binnen de groep wolven. Je zou dit ook kunnen gebruiken om iets te zeggen over de rolverdeling binnen een organisatie en misschien ook over de verschillende functies binnen een toerclub.

Eerst maar eens het plaatje. Wat zie je?

De beschrijving: Een roedel wolven: de eerste drie zijn de oude en zieke wolven, zij bepalen de snelheid van de hele groep. Als het andersom zou zijn, zouden ze achterblijven omdat ze het contact met de groep verliezen. In het geval van een hinderlaag zouden zij opgeofferd moeten worden.  Daarna komen vijf sterke wolven, de voorhoede. In het midden loopt de rest van de roedel, daarna de vijf sterksten. Helemaal achteraan, de alfa. Hij controleert alles van achteruit. In die positie kan hij alles zien, beslissen welke route gevolgd gaat worden. Hij overziet de hele roedel. De roedel verplaatst zich in de het tempo van de oude wolven en zo helpen ze elkaar, houden rekening met elkaar.

Is dat geen mooi beeld om ook te vertalen naar de TCH. We zijn met elkaar op weg en zijn verantwoordelijk voor elkaar. Niemand moet achterblijven en een (de wegkapitein) bepaalt het tempo en de route. Het risico op aanvallen vanuit een hinderlaag is gemiddeld niet zo groot, maar we moeten wel beducht zijn op de risico’s die het fietsen, in het bijzonder in een groep, met zich meebrengt.

Eigenlijk wordt de parallel tussen deze wolvenroedel en onze toerclub nog groter als we het echte verhaal van dit plaatje kennen. David Attenborough, de man van die mooie BBC series zoals Frozen Planet, maakte deze foto van een roedel wolven die op bizonjacht is, vandaar dit grote aantal wolven bij elkaar. Een standaard roedel van 10 wolven heeft geen kans een bizon te doden. Voorop loopt het alfavrouwtje. De andere volgen in een lijn om energie te sparen die anders nodig zou zijn om door de hoge sneeuw te lopen. Verder hoeven wolven niet bang te zijn voor aanvallen vanuit hinderlagen, ze staan immers aan het eind van de voedselketen

Terug naar de parallel met de TCHeerde: de sterksten rijden voorop, houden de anderen zoveel mogelijk uit de wind. Iedereen heeft er belang bij dat de groep bij elkaar blijft om zo met zo min mogelijk energieverspilling een prachtige tocht te kunnen maken. Een groep van rond de tien renners is optimaal om het doel te bereiken. Alleen bij het jagen naar een grote prooi, zoals de monstertocht, kan het slim zijn om de roedel groter te maken en iedereen de kans te geven de bizon neer te halen. Voor de MTB-ers is het verhaal van het rijden in een lang lint natuurlijk helemaal de standaard situatie. Alleen is daar weer de vraag wie het daar het het zwaarst heeft: de voorste of de achterste.

TCHeerde, een club waar we met elkaar fietsen en oog hebben voor elkaar. Samen wordt een lange weg veel korter…………..

Reacties zijn gesloten.