Tussenstand “Tulip Cycling Heerde” bokaal (STRAVA)
De stand van deze week (tot en met zondag 26 april 18:00 uur; je weet maar nooit!): de afgelopen week dook Peter over de stand van Helko heen. Het duurde slechts enkele minuten daar Helko een stevige inhaalkoers inzet die eindigt in een forse voorsprong aan het eind van de week voor hem. Ook Koos haalt Peter in. Pieter gaat op vakantie (zonder fiets) en wordt daarmee kansloos voor een goede klassering. Het bestuur heeft met, bijna algemene stemmen, gekozen voor het annuleren van de vakantie van Pieter. Alleen voorzitter Pieter stemde tegen…..Chris Jaap en Kees duiken overigens ook over de 1000 km grens heen.
Nog een paar dagen en dan……………………………………:
Prestatie?
Onlangs vroeg een teamgenoot zich af of meer dan 1250 km in 1 maand rijden rijden wel een prestatie is. Ik kan hem, uit eigen ervaring, verzekeren dat dat het geval is. Je komt er namelijk niet met het meerijden met de clubtochten. Je zult ook solo, of in het beste geval samen met anderen, op pad moeten. Daarmee stijgt het aantal kilometers op kop rijden dramatisch. En dat wel bijna dagelijks, althans indien je bovenin het klassement wil eindigen. Het voordeel is dat je fietsconditie met sprongen vooruit gaat en in mijn geval val ik 1 kilo per week af (en dat gewichtverlies kan ik wel hebben). Toch dreigt ook overtraining.
Overtraining
Wie traint kan zich overtrainen. Overtraining is zeker geen fenomeen dat enkel bij topsporters voorkomt, amateurs komen er even vaak mee in aanraking. Zelfs lopen wij veel meer risico op overtraining door het ontbreken van medische begeleiding.In een optimaal oefen- of trainingsschema volgen de trainingsprikkels mekaar zo op dat inspanningen en rustperiodes optimaal met elkaar afwisselen. De ontwikkeling van het prestatieniveau is niet (alleen) het resultaat van herhaalde optimale inspanningen (zowel in intensiteit als in duur), maar wordt voor een belangrijk deel bepaald door de rustfase. Overtraining is dus eigenlijk een onbalans tussen training en herstel. Er zijn verschillende soorten overtraining: spierpijn en oververmoeidheid, die als je niet op tijd aan de rem trekt kan overgaan in chronische vermoeidheid. Onze Joop zei het al jaren geleden: “de Tour de France win je in bed”. En wat goed is voor Joop………