Vierhouten

Vierhouten

Vierhouten
Vierhouten

Vierhouten (711 inwoners) is een plaatsje op de Noord-Veluwe en bij ons fietsers zeer bekend. Het pittoreske dorpje is gezegend met de vier ‘houten’, zoals de vier bossen rondom Vierhouten genoemd worden. Vandaar de naam.Veel van onze ritten over de Veluwe doorkruisen Vierhouten. We spreken dan ook over een “Rondje Vierhouten”. Dat is niet zo verwonderlijk want het plaatsje ligt a. heel centraal op de Noord-Veluwe en b. het beschikt over 3 prachtige toegangswegen. De glooiende Gortelse weg vanuit Epe, hoewel smal en daardoor niet ongevaarlijk, is toch een van de mooiste wegen van Nederland.  De Vierhouterweg vanuit Elspeet loopt eerst vals plat omhoog maar daarna kun je, als ware je een roofvogel op zoek naar prooi, het dorpje invliegen. De toegangsweg vanuit Nunspeet is wat minder aansprekend maar beschikt wel over een mooi breed fietspad.

Daar waar de drie wegen elkaar ontmoeten staat hotel de Vosseberg. Deze uitspanning, met groot terras, wordt frequent bezocht door racefietsers en ATB’ers. Niet dat het uitzicht daar nou zo mooi is. Nee, helemaal niet, er zijn in dat opzicht veel aansprekender terrassen, zoals in het onvolprezen Limburgse Mechelen en het eclatant mooie terras op de Camerig met uitzicht op het Geuldal. Maar die missen toch dat kneuterige van die paar vierkante meters in Vierhouten.

Het plaatsje ligt als het ware in een kom. Alle wegen naar het centrum lopen ook naar beneden. Ik heb jaren geleden eens op een tropische dag op het terras gezeten, toen er een geweldig onweer losbarstte boven de Veluwe, vergezeld van een immense regenbui. Binnen 10 minuten waren de straten ziedende rivieren geworden, die het centrum veranderden in een natuurbad. In die zin is Vierhouten een beetje het afvalputje van de Veluwe.
Vierhouten: we komen het vaak tegen……..

Reacties zijn gesloten.