Toerclub Heerde wint Cittaslow prijs 2017

Toerclub Heerde wint Cittaslow prijs 2017

door peter hoekstra

Toerclub Heerde is blij en trots met het winnen van deze prestigieuze prijs. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 3 januari reikte mr. Fred de Graaf, waarnemend burgemeester van Heerde, de prijs uit aan Hans Tabak, voorzitter van de Toerclub.

De jury geeft in zijn rapport aan dat de Toerclub de prijs dubbel en dwars verdiend heeft.

In de eerste plaats omdat ze Heerde al ruim 35 jaar op de fietskaart van Nederland zet. Talloze enthousiaste fietsers, die anders wellicht geen reden zouden hebben gehad om Heerde en omgeving te bezoeken, doen dat nu wel om deel te nemen aan één van de vele fietstochten die de Toerclub al decennia op succesvolle wijze organiseert. Welbekend zijn Rabo Veluwes Mooiste, die op de eerste zaterdag van augustus wordt georganiseerd en de beide veldtoertochten in de winterperiode. Zo werden in november 2017 en het afgelopen weekend wederom de veldtoertochten gehouden. Aan beide tochten namen ruim 600 fietsers, afkomstig uit heel Nederland, deel. Na afloop van de tochten ontving de organisatie veelvuldig complimenten van deelnemers voor zowel de perfecte organisatie van de tocht als voor de prachtige omgeving, waarin de tochten door vrijwilligers van de toerclub worden uitgezet.

Voor de jury was de tweede reden om de prijs aan de Toerclub toe te kennen gelegen in het feit dat de Toerclub ook een zeer belangrijke maatschappelijke bijdrage levert, bijvoorbeeld door medewerking te verlenen aan de organisatie van de Hessendagen en door de afdracht van één euro per toertochtdeelnemer aan goede doelen. In het verleden was dat de “Rode Beer”. Thans zijn het even belangrijke doelen: de “Stichting Leergeld” en de “Schaapskudde”. Beide redenen van de jury om de prijs aan de Toerclub toe te kennen sluiten naadloos aan bij de doelstelling van  “Cittaslow”.

In een Cittaslow gemeente kunnen zowel inwoners als bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en in een menselijk tempo genieten. Dit houdt in dat een gezond milieu, versterking van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog in het gemeentelijke vaandel staan. De gemeente koestert het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten. Kortom, de gemeente tracht op deze manier de kwaliteit van leven te vergroten. Cittaslow tenslotte is geen project, maar een levensstijl voor de deelnemende gemeenten.

De gemeenten met het Cittaslow keurmerk vormen thans zo’n 140 gemeenten, verspreid over 23 landen. Deze gemeenten streven naar het allerbeste voor hun gemeenten en inwoners. Met het keurmerk is het mogelijk om de kwaliteit meetbaar te maken, te waarderen en verder te verbeteren.

Reacties zijn gesloten.