Archief van
Maand: februari 2014

Aanstaande zaterdag

Aanstaande zaterdag

"Samen wordt een lange weg veel korter"
“Samen wordt een lange weg veel korter”

SAMEN WORDT EEN LANGE WEG VEEL KORTER

Daarom gaan we a.s. zaterdag (1 maart) weer voor een gezellig trainingsrondje van plm. 75 km. Vertrek is om 1 uur vanaf De Spikke. Kom met zoveel mogelijk fietsen, dan vliegen de kilometers voorbij. Wie weet tot zaterdag.
Met vriendelijke sportgroet,
Helko/Jan

Het wielerseizoen gaat weer beginnen. Zaterdag 1 maart beginnen we met de trainingsritten. Het vertrek is om 13.00 uur vanaf De Spikke.
Komt allen, dan kunnen we gezamenlijk onze conditie opbouwen. Denk niet ik heb nog niets gefietst dus ik ga maar niet, want de meeste van ons hebben nog geen kilometers gemaakt.

gr. Wim en Drikus

 

En de jeugd ATB’ ers  gaan vrijdagavond schaatsen in Deventer.

Bericht van Reza

Bericht van Reza

Ad6_logo_grootTeam ” Mission Marcella” is een team van vier vrienden die op 5 juni 2014 gaan proberen zo vaak mogelijk de Alpe d’ Huzes te gaan beklimmen. Dit om zo veel mogelijk geld binnen te halen voor het K.W.F.
Op 11-12-13 verloren de mannen hun fiets vriendin Marcella Wentzel-Mennes. Zij is op de valreep getrouwd met de liefde van haar leven Jeroen Wentzel. Marcella, een trotse moeder van zoontje Sven die op 2 juni 7 jaar wordt.
Jarenlang was “de Alp” een vaste vakantiebestemming van Marcella en Jeroen. Ze genoten van de mooie omgeving. Met als hoogtepunt de aankomst van de Tour de France op deze Franse Alp. Dat jaren later deze berg zo’n bijzondere lading zou krijgen dat hadden ze zelf ook niet gedacht.
MTB4YOU ondersteunt dit initiatief en bied een MountianBikeClinic aan op zaterdag 15 maart, vertrek 10 uur bij Keuken van Caatje, Molecaten Hattem. Doe mee met vrienden, collega’s of wie er zin heeft. Inschrijving kost € 25,- en komt geheel ten goede aan “Mission Marcella”.
De clinic/tocht wordt aangepast op de groep, dus een ieder is welkom!  Na de Clinic fietsen we gezamenlijk een tocht over de Veluwe.
Inschrijven gaat het snelst door te bellen met 06-34932375. Meer info over acties klik HIER.
Het verschil tussen een 23 en een 25 mm racefietsband

Het verschil tussen een 23 en een 25 mm racefietsband

Nieuws
Nieuws

Door de jaren heen zijn de banden op je racefiets breder geworden. We begonnen jaren geleden met een 19 mm en anno 2014 is de standaard 23 mm. Op dit moment vindt er een verschuiving plaats, de standaard 23 mm wordt ingewisseld voor een 25 mm variant. 25 mm fietsbanden zijn voor iedere man/vrouw geschikt. Bent u zwaarder van bouw, dan heeft u een groter voordeel in de toename in uw comfort. Een opsomming van fietsenfabrikant Continental:

Waarom 25mm banden?

Een 25 mm variant heeft een grotere luchtkamer, hierdoor beschermt hij de band beter tegen stootlek. De impact van het tegen iets aanrijden wordt in een grotere luchtkamer verdeeld. Naast het voordeel van minder lekrijden stijgt ook het comfort in de fiets. Bij een 25 mm band neemt het comfort toe met 20% t.o.v. een 23 mm band. Dit is bij 28 mm toegenomen naar zelfs 80%. Door de grotere luchtkamer zal uw fiets rustiger en stabieler onder u aanvoelen.

Rolweerstand

De rolweerstand van uw 25 mm band is gelijk aan uw 23 mm band. Gaat u echter met een bredere velg rijden, dan neemt de rolweerstand zelfs af.

Bandenspanning

De bandenspanning van een 25 mm variant mag een ½ tot een hele bar lager zijn dan bij een 23 mm variant. Gaat u over een slechtwegdek rijden, dan zult u uw banden zachter (moeten) zetten dan bij een mooie asfaltweg. Ook hier speelt comfort weer een belangrijke factor.

Voordelen 25 mm banden

Minder vaak stootlek

Meer comfort in uw fiets

Minder slijtage aan uw wielen, door extra comfort

Gelijke rolweerstand

Gedragsregels in het peloton

Gedragsregels in het peloton

safetyfirst-bigFietsen op de openbare weg is een kunst op zich. Het rijden in een groep vereist nog meer van de fietser. Het gaat in de pelotons van de TC Heerde eigenlijk best goed. Toch kan een beetje opfrissing geen kwaad. Hieronder een aantal tips voor veilig fietsen in een groep:

 

 REGELS IN DE GROEP

  • Rij niet met losse handen.
  • Niet rijdend achterom kijkend een gesprek voeren.
  • Niet in de groep mobiel bellen.
  • Nooit abrupt van richting veranderen of remmen, maar langzaam uitrijden.
  • Als men in de berm rijdt niet de weg/het fietspad weer oprijden maar rustig uitrijden en remmen (zo is het Bart!).

 

TEKENS IN DE GROEP

  • Als er gestopt moet worden geven de voorrijders een stopteken met de arm recht omhoog en roepen “STOP”. De groep geeft het stopteken door naar achter.
  • Als de weg vrij is, geven de voorrijders een teken met de arm omhoog naar voren wuivend en roepen “VRIJ”. De groep geeft het teken door naar achter.
  • Bij rechtsaf: voorrijder met arm rechts en roept: “RECHTS”. De groep geeft de roep door naar achter.
  • Bij linksaf: voorrijder geeft dit aan met arm naar links en roept: “LINKS”. De groep geeft de roep door naar achter.
  • Bij obstakel rechts van de weg of inhalen van mede weggebruiker: de voorrijders roepen duidelijk “VOOR”. De groep geeft de roep door naar achter.
  • Bij obstakel links van de weg of tegenligger: voorrijders roepen duidelijk “TEGEN”. De groep geeft de roep door naar achter.
  • Bij obstakels in of op het wegdek wordt luid de naam van het obstakel groepen en met de arm naar beneden naar het obstakel gewezen. De groep geeft de roep door naar achter.
  • Wordt er “eenen” geroepen dan dient men achter elkaar te rijden. De groep geeft de roep door naar achter.
  • Indien de groep wordt ingehaald (fietser, auto, o.i.d.) roep dan luid “ACHTER”. De groep geeft de roep door naar voren.
  • Zijn er technische problemen roep dan luid “LEK”.
Aanstaande zaterdag

Aanstaande zaterdag

BAMSAMEN WORDT EEN LANGE WEG VEEL KORTER

Daarom gaan we a.s. zaterdag (22 februari) weer om 1 uur vanaf De Spikke voor een trainingsrit van plm. een km of 70. Kom ook meetrainen voor het grote voorjaarsdoel de JNC in Luxemburg We waren afgelopen zaterdag met 4 man, maar dat moet met meer kunnen?

Wie weet tot zaterdag om 1 uur.

Met vriendelijke sportgroet,

Helko /Jan

 

 

De jeugd ATB’ers:

Afgelopen zaterdag hebben ze een mooie maar zware veldtoertocht gereden. De wind samen met de modder maakte de tocht pittig.

Hiermee zijn de veldtoertochten in de nabije omgeving voor dit winterseizoen ten einde. Aanstaande zaterdag 22 februari wordt er weer een reguliere training verzorgd. Ze willen vertrekken vanaf Sporthal “t Olde Veld om 09:30 uur.

Doe het!

Doe het!

wordleWe rijden op de kanaaldijk van Vaassen naar Heerde. Een mooie winter zaterdag in midden februari. De windkracht 6 is in de rug waardoor het geluid van de wind afneemt en het zoeven van de banden op de weg en het suizen van de spaken in de wielen zich zo prachtig laten horen. Hiervoor heeft de teamcaptain ons nog even op de kant gezet en deed net of hij dat per ongeluk deed. Nu is de wind vol in de rug. De weergoden zijn ons gunstig gestemd. Het is schitterend, ja zelfs ideaal fietsweer. Onder deze omstandigheden kost fietsen veel minder inspanning dan in de ijzige en natte dagen die achter ons liggen. Door het hoge tempo wordt er niet meer gepraat. De aandacht is voor de weg. Niet de mond maar de benen moeten het nu doen. Er ontstaat een status van harmonie en weldadig evenwicht. Ik heb wel eens horen beweren dat je aan cirkels moet denken om in het ritme te komen. Vandaag is dat niet nodig en gaat het vanzelf. Vandaag beschikken we over een ingeboren vliegwiel. Nog even en we stijgen op. Ik bedenk me onderweg dat fietsen soms machtig prachtig is……..

Jorien ter Mors is net gehuldigd in Sotsji als meer dan waardig olympisch kampioene op de 1500 meter. Jorien fietst machtig veel en traint graag op de fiets. Ook zij vindt dat meestal “machtig prachtig’ maar ze traint wel voor een doel en dat werkt als een enorme trainingsstimulans. En dat is echt niet anders dan bij ons. Dus: ga voor een doel. Wees nieuwsgierig en zoek nieuwe ervaringen en uitdagingen. Laat het niet bij de grauwe brij van de dagelijkse routine en stel het niet uit.

Ik heb al enkele respectabele en welluidende argumenten gehoord om niet voor een doel te gaan. Zoals: “ik kan in de Luxemburgse heuvels niet meekomen”. Nou en! Je hoeft toch niet de beste te zijn? Als je maar lol hebt!
“Meegaan met de tochten van het jaarprogramma kost me geld”. Klopt, maar de TC Heerde neemt een belangrijk deel van de kosten voor haar rekening en beschouw jouw deel als een investering in je fysieke en mentale gezondheid; een investering in jezelf.
“Ik wil graag maar heb het zo druk en zo weinig vrije tijd”. Hoeveel tijd zou je dan nog willen wachten? Of wil je misschien wachten tot het te laat is, zodat “ooit” helaas “nooit” wordt.

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar in de bus die naar Luxemburg rijdt op vrijdagmiddag 23 mei om 13.00 uur. Om de volgende dag samen de Jean Nelissen Classic te rijden. Je kunt nog mee. Doe het!

Samen wordt een lange weg veel korter.

Wake up call

Wake up call

Klik op afbeelding
Klik op afbeelding

“SAMEN WORDT EEN LANGE WEG VEEL KORTER “

Daarom gaan we a.s. zaterdag weer op de weg fietsen, vertrek om 13.00 UUR VANAF DE SPIKKE.

We gaan voor een trainingsrit van plm. 2 uurtjes.

De temperatuur gaat de goede kant op, en dat beetje extra wind tackelen we met zijn allen.

Wie weet tot zaterdag.

 

Gr, helko / jan

Evaluatie commissie RVTT seizoen 2013/2014

Evaluatie commissie RVTT seizoen 2013/2014

Flyer RVTT nov 2014De commissie RaboVeldToerTocht heeft het seizoen 2013/2014 op 12 februari 2014 geëvalueerd. Het was voor commissielid Jan Jonker de laatste vergadering daar hij de commissie gaat verlaten. Jan heeft uitdrukkelijk aangegeven dat hij, ook buiten de commissie, open staat voor RVTT activiteiten. De commissie wil hem, ook hier via de website, bedanken voor zijn inspanningen en die waren niet gering!

In de loop van 2013 en begin januari 2014 zijn er door de commissie een aantal vernieuwingen besproken en ingevoerd:

  1. Er is een NTFU boog opgezet als start/finish. Dit om de ‘zichtbaarheid’ te verhogen maar ook om de uitstraling van het evenement te vergroten.
  2. Er is een fotograaf ingehuurd, waardoor deelnemers gratis een, bij het Heerderstrand genomen, actiefoto kunnen downloaden. Daarnaast verzorgde de organisatie enige internet reclame voor de RVTT.
  3. In de kantine zijn de in de ochtend genomen foto’s gepresenteerd in de kantine. Dit verliep in januari 2014 door technische problemen overigens niet vlekkeloos.
  4. Er is een dixie toilet geplaatst bij verzorgingspost Heerderstrand. Dit vooral om de deelnemende dames ten dienst te zijn.
  5. De routekaarten zijn vernieuwd en in de kantine is een groot formaat routekaart getoond ten behoeve van de deelnemers.
  6. Er is door de commissie een gedetailleerd organisatieschema met taakverdeling gemaakt.
  7. De commissie is in de loop van 2013 gaan vergaderen in een neutrale vergaderlocatie en niet meer in een privésituatie.
  8. Er is in november 2013 een NTFU ster aangevraagd en door de NTFU begin januari 2014 toegekend.

In november 2014, tijdens de volgende Veldtoertocht, zullen we de toegekende ster na controle van de NTFU trachten te handhaven en zijn we van plan te gaan voor een tweede ster.  Ook willen we de veiligheid verhogen en de bijpassende maatregelen willen we verwerken in een te maken veiligheidsplan. Tevens willen we aansturing en organisatie van het evenement versterken en overwegen we na het komende seizoen een marathon afstand in te voegen.

Bovenal hopen we gebruik te kunnen blijven maken van de inzet van onze vrijwilligers, net zoals we dat afgelopen seizoen konden! Waarvoor nogmaals dank.

ntfu boog 2