De Veluwe, het fietsparadijs dichtbij

De Veluwe, het fietsparadijs dichtbij

RVM afstanden 2014 100k

De mens heeft een aantal goede maar ook een aantal minder goede eigenschappen. Een van de minder goede eigenschappen is dat we snel vergeten hoe mooi iets is. Prachtig wordt snel ‘gewoon’, kleur verandert in grijs als we niet oppassen. Dat gaat ook op voor de natuur van de Noord-Veluwe die ons direct omringt. De Noord-Veluwe: het jachtterrein van de TC Heerde. Afgelopen zaterdag, tijdens de openingsrit, de ‘Primavera’ viel me weer op hoe feeëriek en uniek dit gebied is. Van zeldzame schoonheid.

De commissie Rabo Veluwes Mooiste (even wennen) is weer druk bezig met het controleren en verfijnen van de routes die op zaterdag 2 augustus gereden worden. De eerste 15 kilometers van de 100 kilometer route worden door de IJsselvallei afgelegd en gaan door de hoogwatergeul in aanbouw. Tussen Veessen en Wapenveld komt een hoogwatergeul, die de IJssel extra armslag geeft. Bij extreem hoogwater kan de geul tot 45 procent van het IJsselwater afvoeren. De hoogwatergeul ontstaat doordat er in het gebied twee dijken van elk bijna acht kilometer aangelegd worden. Er wordt dus niets uitgegraven. Wel zijn de hoogspanningsmasten op verhogingen geplaatst en is de bebouwing in het gebied onteigend en afgebroken.

De route loopt vervolgens over de IJsseldijk en de Veluwezoom wordt geënterd via de Burgemeester Honcooplaan. Achtereenvolgens worden de Knobbel en de Stakenberg beklommen en na Vierhouten volgt de prachtige heuvelachtige weg van Vierhouten naar Gortel (Gortelseweg). Volgens kenners is dit de mooiste weg van ons land. De route bevat maar liefst 572 hoogtemeters op deze relatief korte afstand (klik op de kaart om de route beter te kunnen bekijken). Voor de STRAVA-gebruikers: de route bevat maar liefst 19 segmenten.

Vlieg eens digitaal en virtueel vanuit de leunstoel mee over deze prachtige route en klik HIER en laat je meevoeren over: De Veluwe, het fietsparadijs dichtbij.

Reacties zijn gesloten.