Impressies van de JHVM 5 augustus 2023.

Impressies van de JHVM 5 augustus 2023.

Zo maar willekeurig een aantal fietsers aangesproken en gevraagd naar hun ervaringen.

Bij het vertrek vanaf VV Heerde tref ik twee handbikers: Jan Oosterbroek en Willem van der Wal. Ze blijken vaker dit soort tochten te maken. Beiden hebben met hun handbike beklimmingen als Alpe ‘d Huez gedaan. Ze zijn actief in en rond Heerde, maar nemen ook deel aan marathons en wedstrijden in het land. Ze zien er naar uit om te genieten van de 50 km. tocht.

De volgende deelneemster die ik aanspreek is Lieke de Boer uit Heerde. Ze heeft pas vijf weken een racefiets. Haar belangrijkste doel is gezellig te kunnen fietsen en ze heeft geen grote sportieve ambities. De vriendin die haar aan het fietsen heeft gebracht en geholpen heeft bij de aanschaf van een fiets, kan vanmorgen helaas niet meefietsen. Ze gaat voor de 50 km.

Even later spreek ik twee fietssters uit Vorchten. Het is de eerste keer dat ze samen deze fietstocht gaan rijden. Ze kennen elkaar van het rommelrapen dat ze geregeld in hun dorp doen. Ze gaan deze tocht op de E-bike maken. Deze afstand lijkt geen probleem, want tijdens een weekendje weg wordt dit vaker gefietst.

Hierna spreek ik Gerrit van der Maten en Ina Vegter. Chris Jaap Horst heeft ze overgehaald om een keer mee te fietsen. Ze hebben eens goed naar het weer en hun agenda gekeken en besloten voor de 25 km. op de E-bike te gaan. Normaal gesproken stellen ze zelf hun tochtjes samen op basis van het fietsknooppuntennetwerk.

Tijdens het overzetten als verkeersregelaar op de kruising Kamperweg-Kommerseweg sta ik samen met Peter Hoekstra. Hij vertelt me vol trots dat zoon Maarten, dochter Yvonne en schoonzoon Ward vandaag ook meefietsen. De eerste twee gaan voor de 100 km, Ward voor de 75 km. De eerste deelnemers die we mogen overzetten zijn Maarten en Yvonne.  Ze zijn zo vroeg mogelijk gestart en de omstandigheden waren schitterend. Even een hartelijke begroeting en een familiefoto en dan op voor de laatste 1,5 km. Hun oordeel: goed bewegwijzerd, fijne verzorgingspost na 35 km en dank aan alle vrijwilligers. Ward komt even later voorbij.

Wat later zien we iemand het fietspad afkomen die we niet inschatten als een over te zetten klant. Het blijkt echter de enige deelnemer op de step te zijn, die is gestart voor de 50 km. Bij de oversteekplaats aangekomen spreek ik hem aan. Hij zit onder de schaafplekken. Hij is ten val gekomen bij het inhalen van een fietser. Hij heeft de tocht onderbroken en is op de terugweg. Hij verzekert ons dat hij zich goed genoeg voelt om weer naar het clubhuis van VV Heerde te rijden. De EHBO ploeg zal hem daar verzorgen.

Bij deze overzetplek stopt ook Jelle Bakker uit Apeldoorn, niet om over te steken, maar om even te bedanken voor deze mooie tocht. Hij heeft een paar weken hiervoor met Chris Jaap (ja inderdaad Horst) in de Dolomieten gereden. Daar werd hij gewezen op de JHVM die ongeveer door zijn achtertuin komt. Hij heeft genoten en gaat rechtdoor richting Heerde en Apeldoorn.

Teruggekomen in de kantine van VV Heerde schuif ik nog aan bij een paar tafeltjes. Heel bijzonder is het verhaal van Annefleur de Leeuw uit Epe en Lex Hes. Zij kennen elkaar uit Knokke waar Annefleur een tijdlang heeft gewoond en Lex nog steeds woont. Ze hebben daar veel samen gefietst. In Knokke blijkt de grootste fietsclub van Europa te zijn met 1300 leden. De fietsers kunnen daar kiezen om mee te gaan met groep 1 met streefgemiddelde van 41 km. per uur, 2 36, 3 32 enz. tot en met 6 25 km. per uur. Er wordt elke! dag gefietst met als startpunt het casino van Knokke. Mogen wij wel eens klagen over de wind, in die streek waait het altijd hard en is het terrein open en vlak. Annefleur en Lex waarderen het fietsen in deze omgeving. Ze missen elkaar wel want voor import-Belgen blijft dialect niet altijd goed te volgen. Ik voel enige herkenning.

De wielervereniging uit Urk is met 14 leden vertegenwoordigd. Ze nemen vaker deel aan deze tocht en zijn tevreden over de organisatie. De combinatie van het rondje met de terugrit naar huis brengt de totale afstand voor een enkeling op 160 km. Ze trainen veel in de polder en beschouwen dat als de ideale plek om een goede conditie op te doen. Een van hen bekent dat je ook op de Veluwe niet met je krachten moet smijten: even vooraan op een klimmetje te fel aanzetten kan ervoor zorgen dat je benen zo protesteren dat je als laatste binnenkomt.

Aan het volgende tafeltje tref ik vier fietsers uit de regio Amsterdam. Ze zijn lid van HeCo-GVB en komen als club al vele jaren naar Heerde voor deze tocht. Vandaag hebben ze, mede vanwege het voorspelde slechte weer in de middag, gekozen voor de 100 km. Deze weersvoorspellingen hebben waarschijnlijk heel wat clubgenoten afgehouden van deelname, want in het verleden kwamen ze soms met twintig man of meer. Ook speelt mee dat de fietsclub te maken heeft met vergrijzing waardoor deze tochten verder van huis minder in trek zijn. Deze vier zeventigjarigen hebben zich echter niet laten weerhouden. Ook spelen de kosten een rol: een retourtje met de auto is behoorlijk kostbaar geworden. Ze zijn heel tevreden met deze pittige tocht, die perfect was uitgepijld – met een kleine aarzeling waar een andere afstand erbij kwam of eraf ging.
Ze drukken mij op het hart om zuinig te zijn op deze groep vrijwilligers die dit allemaal zo perfect regelen.

Bij de uitgang tref ik nog twee fietsers uit Assen die net de 150 km hebben gereden. Ze zijn tevreden over de tocht en de uitpijling, maar hadden gehoopt nog iets meer Veluwe te zien, zoals de bloeiende hei. Een reden om nog eens terug te komen in onze prachtige regio.

Reacties zijn gesloten.