Wij gaan weer de weg op!

Wij gaan weer de weg op!

Wij, wielrenners van TC Heerde, stappen begin april weer op onze racefiets. Zeker bij mooi weer zijn wij niet de enigen die er op uit trekken. Dit kan leiden tot drukte op de fietspaden en wegen in onze omgeving.

Als wielrenners en medeweggebruikers elkaar passeren, leidt dit soms tot onbegrip, ergernis of nog erger. Dit willen wij voorkomen! Wij willen net als elke andere gebruiker van het fietspad en onze prachtige natuur genieten. En op onze manier zijn we dan ook nog eens lekker sportief bezig. Maar we zijn ons ervan bewust, dat ook wij ons aan de regels moeten houden.

Gedrag op de weg, ontmoetingen tussen wielrenners en andere weggebruikers kunnen soms tot gevaarlijke situaties leiden. Dit kan door de snelheidsverschillen, verkeerde inschattingen of simpelweg omdat beide partijen van elkaar niet weten wat ze gaan doen.

Wij, als Toerclub Heerde, willen deze gevaarlijke situaties inperken. We hebben interne gedragsregels afgesproken om wederzijdse irritaties, onvoorspelbare situaties en ongevallen te voorkomen.

  • We rijden daarom in kleine overzichtelijke groepen onder leiding van een wegkapitein. Hij/ zij draagt er mede zorg voor dat de afgesproken gedragsregels worden nagekomen.
  • We informeren op fietspaden de wandelaars en medefietsers door gebruik te maken van de bel en passeren de andere weggebruikers op voldoende afstand en met gepaste snelheid.
  • Bij afslaan wordt altijd de hand uitgestoken en bij een kruising geeft de voorste fietser aan of iedereen veilig kan oversteken.
  • Wij communiceren binnen de groep. Dit doen wij voor onze eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. Om effectief te zijn, wordt de informatie in de groep van voor naar achter doorgegeven door luid en duidelijk te roepen.
  • Wij communiceren met andere weggebruikers. Bij het inhalen van andere fietsers zegt de eerste renner dat ze ingehaald worden door een groep. De laatste renner van de groep geeft aan dat hij/ zij de laatste van de groep is.
  • Verder fietsen wij met gepaste snelheid door woonkernen en in het weekend zoveel mogelijk in de ochtend, omdat het dan rustiger is op de weg.

Wij wensen iedereen een mooie, sportieve lente en zomer toe en vragen om elkaars begrip. Als we elkaar de ruimte gunnen komt dit vast goed.

TC Heerde

Reacties zijn gesloten.