ATB-jeugd volgt clinic bij Dickhof Rijwielen

ATB-jeugd volgt clinic bij Dickhof Rijwielen

DOOR JOOP WIEDERHOLD

Vrijdagavond 10 januari 2014 was de MTB jeugd van TC-Heerde te gast bij Dickhof Rijwielen te Oosterwolde voor een workshop MTB onderhoud. Rudie van Pijkeren heette ons welkom. We begonnen met een iets te drinken. De jongeren konden vertellen wie ze waren en wat ze graag wilden leren deze avond.

In de werkplaats begon Rudie aan de hand van meegenomen MTB’s uit te leggen hoe je een wiel uit een fiets kunt halen. Na de uitleg kon het zelf geprobeerd worden. Her en der leverde een remblok wat weerstand.

Toen het wiel verwijderd was, begon de volgende klus: het vervangen van binnen en buitenband. De jeugd kon met meerdere wielen aan de gang om de band er af te halen en weer terug te plaatsen. Tijdens het monteren, werd gelijk aangegeven waar je zeker op moet letten als je de band hebt lek gereden. (verschuif de buitenband niet, voordat je gecontroleerd hebt dat op de plek van het lek in de buitenband geen doorn zit.) Voor een enkeling was het er op leggen van de buitenband nogal een karwei, omdat de armen net iets te kort waren om aan de andere zijde van de velg de band er op te wippen. En hoe doe je het dan.

De wielen waren weer klaar voor montage. En daar was dan ook de volgende opmerking om tijdens het plaatsen van het wiel geen kracht uit te oefenen op de remschijf. Je wilt wel gauw met de hand de snelspanner aantrekken aan de remschijf.

Bij het achterwiel plaatsen hebben de ‘oudere’ jongeren een simpel trucje geleerd om de brug van de derailleur te gebruiken om de handen schoon te houden. Dus niet meer de derailleur met de volle hand vastpakken.

Na de bandenwissel kwam het schoonmaken van de fiets aan de orde. Hoe maak je je ketting goed schoon na een tocht. En zoals we nu gezien hebben, liever minder dan meer olie op de ketting. Dus daar kwam de lap om de ketting schoon te maken en de bijenwas om in te smeren. En als je ketting zegt, zeg je ook tandwielen. Hoe maak je met de onderbroek van je vader de tandwielen van je achterwiel schoon. Nadat de fiets weer schoon was, heeft Rudie laten zien hoe je kunt controleren of een ketting en tandwiel versleten is. En van de ketting, kom je vanzelf weer bij de derailleur. We kregen te zien hoe je de kabels van de derailleur gangbaar kunt houden. En ook dit mochten we zelf proberen. Gelijk werd verteld dat blubber in je derailleur tijdens het fietsen het schakelen moeilijker maakt. Dus als we aan het fietsen zijn en het schakelen wil niet, dat we eerst moeten kijken of de tandwiel cassette niet vol zit met modder en ook of het derailleur niet vol zit.

En tot slot van de avond heeft Rudie de jongens een aantal tips gegeven over fietshouding. Hoe je de juiste zadelhoogte kunt bepalen en hoe ver je van je stuur moet zitten. Dus… een paar fietsen mogen weer afgesteld worden voor de volgende toer.

We hebben het e.e.a. mogen leren over de MTB. Paar mooie handigheden die het makkelijker maken. Ook langs deze weg willen we Rudie en de firma Dickhof Rijwielen danken voor hun gastvrijheid!

Dickhof

Reacties zijn gesloten.