Clinic bij NOC/NSF op Papendal

Clinic bij NOC/NSF op Papendal

2014-04-05 09.21.10Een groep leden van de TC Heerde heeft een clinic les genoten van Casper Helling, werkzaam bij het NOC/NSF.

Casper Helling? Wie is dat? Casper is bewegingswetenschapper en ex-top-marathonschaatser. Hij werd in 2001 Nederlands Kampioen op de 10 kilometer en is sinds maart 2007 houder van het Wereld uurrecord. Hij won driemaal de alternatieve Elfstedentocht (2004, 2008, 2009). Als elite-amateur wielrennen boekte hij zeven overwinningen in verschillende etappekoersen. Als trainingsbegeleider is hij verbonden aan het Sport Medisch Centrum Papendal waar hij sporters begeleidt in het bereiken van persoonlijke topprestaties.

Papendal? Wat is dat? Het Nederlandse Nationaal Sportcentrum Papendal ligt in de Veluwse bossen in Arnhem. Papendal is een centrum voor Topsport en Onderwijs met een eigen sporthotel waar topsporters wonen en overnachten. Allerlei sportbonden hebben daar hun domicilie en voor uiteenlopende sporten is er gelegenheid en faciliteiten om te trainen, zoals ook voor de verreweg mooiste sport op aarde: fietsen, en dat in diverse disciplines.

2014-04-05 11.31.12Een clinic? Hoe was dat? Het doel van de wielerclinic was om meer kennis te vergaren over verschillende trainingsvormen. en het effect te ervaren van het trainen op een specifieke intensiteit. De clinic startte met een korte inleiding over hartslagzones, trainingsintensiteit, trainingseffect en inspanningstesten.  Vervolgens zijn we dit in de prachtige omgeving van Papendal aan den lijve gaan ondervinden tijdens een twee uur durende fietstraining. Deze training bestond uit een korte test om de maximale hartslag te bepalen, gevolgd door verschillende trainingsvormen op een bijpassende intensiteit. Zo hebben we de Italiaanse weg volledig kapot gemaakt en de Holle weg afgedaald. De fysieke training werd afgesloten met een koppelkoers van 4 renners per koppel. Doordat het complex beschikt over een prachtige fietsbaan met mooie ‘lopende’ bochten kon er voluit gereden worden. Dat gebeurde dan ook. In deze training werd door het team van Piet, Helko, Chris Jaap en Peter de geluidbarrière enkele keren doorbroken. Na de fietstraining werd de training nabesproken en is er een hapje gegeten.

Was het zinvol? Zeker. Enkelen onder ons zullen wellicht niet zo heel veel nieuwe dingen gehoord hebben. Desondanks steek je er het nodige van op. We zijn tenslotte op zoek naar mogelijkheden om onze schitterende sport nog een tikje gevarieerder, doeltreffender en daardoor nog aantrekkelijker te maken. Vergroten van kennis en nadenken over allerlei facetten van je sport horen er dan gewoon bij. We gaan hier zeker mee door. Mij is vooral bijgebleven dat je vooral variatie moet toepassen in je trainingen om beter te worden.

Natuurlijk zijn wij ook Hollanders….. het moet ‘gezellig’ zijn! En dat was het zeker!

ps: Jan van E., onze gelouterde teamcaptain, zou niet meegaan omdat hij andere afspraken had. Hij ging toch. Maar Jan miste de bus(?). Hij is toen op de fiets naar Papendal gereden! Knap! That’s the top spirit!  Kon je echter Papendal niet vinden, Jan? …………..Koekoek…………….

Onderstaand hartslagoverzicht van vandaag (verreden in koel weer/dempt de hartslag) geeft aan dat er een interval parkoers, met ruime herstelmogelijkheden, is gereden. Ook toont het aan dat de hartslag snel oploopt naar D3 niveau en daarboven (boven het omslagpunt), maar ook weer snel daalt naar D1 niveau en daaronder. Dit gaat op voor het eerste gedeelte van de training maar ook voor het laatste gedeelte, daar zit niet veel verschil in, m.a.w. het vermogen neemt niet af; de renner raakte niet echt vermoeid. Typisch een hartslag overzicht van een duursporter. Overigens is de HF max niet bereikt op de hellingen maar in de vlakke koppelrit aan het eind van de rit. De renner in kwestie had dus beter zijn best kunnen doen op de hellingen. Bij een zware, oplopende intervaltraining zouden de herstelmogelijkheden beperkter behoren te zijn.
Mijn zones zijn:
D1 = 103 – 120
D2 = 120 – 138
D3 = 138 – 155
Omslagpunt = 155 en Maxhf = 176

hartslag noc nsf

 

Reacties zijn gesloten.