Giethoorn kleurde geel

Giethoorn kleurde geel

aGiethoorn moest het wezen.

Het dorp telt 2620 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd. De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.

Prachtig weer en een gezellige tocht. Hartstikke leuk. We hebben genoten. Wellicht iets te gezellig. De gemiddelde snelheid was iets in de 27 km per uur. De B-groep die vandaag een andere route reed was sneller. Nou zegt gemiddelde snelheid uiteraard niet alles maar toch is dit een punt voor de deskundigen onder ons om eens over na te denken.

 

Nou luu, de vente en Leeuwmdeerne van de toerclub Darp.nl bint Zaoterdag weer in de beugels egaon, umme de stramme spiern weer een bettien op wedstriedspanning te brengn. De oftreednde wegkapiteins Jan en Helko, waern in de Eifel een nieje route an ’t uutprobeern. ChrisJaap “Dubbel Lüch” fungeern as 2e kapitein.Op zien teekn, gungn neegn coureurs van stât vanof De Spikke. Hössien had een mooie route bedach, dwâs deur de rietlandn van Giethoorn en umstreekn. Ditmaol was ut zeer mooi fietsweer, alleent d’r stond een preuze wind. Ut zöl ok es niet! Via ut kenaal, tuffm ut peleton via Attem naor ut Zwâtte Waeter richting Hasselt. Wuule waarn Swolle nog niet uut, of wuule schrokkn ons een beste poemel in de pantalon met fietsstof. Vanuut ut niets, kwamp plotseLink een struuknduuker um de bocht teveurschien. Ut bleek de nèève van de auteur te wean: Chef de Kliniek Wensink, van ut boerngeslacht Hasewinkel. Hie was zoas gewoonlek an ’t hâdloopm. Wuule zölln um de vouwm uut de kôtte boxe jaagn. Assu van umvang, zo groot was as zien breur 95KG, dan was ut meschien vekeerd egaon. Ut leup dus weer goed of. Noe kunt de meeste luu ok wêh een bettien stuurn, daor traint zuule dan ok veur. Ofnietan? Al rap zat de kopgroep in Hasselt, en gung ut met de wind vòl op de snoette naor Zwâtsluus. Wie in ut peleton zat, had een makkie. Mar owee aaj veuran zaatn: Dan mös ie d`r an met de lippe ! Opeens pedaleern wuule langes een gehüchgien: Deusien. De Leeuwin vond ut mar niks: Ik zöl d’r niet willn woonn. Marja, de luu die d’r wêh woont, wilt niet in Darp woonn, meschien? Uuteindelek kwamp ut peleton van de TC in Giethoorn an. Halverwege de route en dus tied veur koffie uut de automatische konkelpot. Vollns ChrisJaap kon d’r ok wêh een stukkien appelgebak vanof. De centnkeerl van de club was tur toch niet….. Ut was daor heerlek toefm op ut terras van Grachtnhof. Ut was dâw vandan mössn, anders hâw d’r noe nog ezeetn! Prachteg erèègeld Slagertien! Ut hiele circus greep weer naor ut carbon en alumininium. Peter Vlaggemast sjowm zien nieje mobiele fietse. Ut dink glom van alle kantn, net as zien baas! Jonge wat een mooie mechiene, zels de kleur was top: Zwât met een strèèpien gèèl. Hie poseern wêh een kwâtier lank veur de fotograaf! Hafoj! Ut hiele spul kon weer vâdder, toen de Blauwe Handse brugge weer naor beneedn was. Op naor SunterklaosJansklooster! Via een niej pad veur fietsn en trekkers, gungn de ridders met rossn van modern staol via Genemuudn en Iesselmuudn en Kampm weer trûgge naor de Veluwe. Hoewêh de kapitein de koplopers nog effm een keertien in de klâddn mös griepm, um dat zuule te hâd  of vekeerd sjeesdn, leup alles vâdder as een gesmeerde kettink. Ut was weer een mooie tocht um mèt te maakn. Tut de vollnde ronde!

De groenten van Harm uut’t Darp.

Giethoorn

 

Reacties zijn gesloten.