Van racefiets naar mountainbike (van NTFU website)

Van racefiets naar mountainbike (van NTFU website)

Van racefiets naar mountainbike

zaterdag 11 oktober 2014
 

Met een handjevol tochten op de kalender nadert het wegseizoen zijn eind. Sommige mensen kiezen ervoor om te gaan fitnessen, hun Taxc trainer van zolder te halen of een lange pauze in te lassen. Een grote groep maakt echter tijdelijk de overstap naar de mountainbike. Nog geen ervaren mountainbiker? Wij geven een aantal basistips!

1. Basispositie
Op een vlakke ondergrond zit je natuurlijk in het zadel. Maar zodra het terrein hobbelig wordt, is een actieve rijstijl belangrijk. Dat betekent dat je op de pedalen gaat staan. De ideale gewichtsverdeling is dan je doel, om ervoor te zorgen dat het voor- en achterwiel gelijkmatig belast worden en je grip houdt.

2. Kijken
Veel mountainbikers zijn gefocust op de eerste meter(s) voor hun wiel. Kijk verder vooruit! Als je verder kijkt, scan je het pad voor je en stippel je de (ideale) lijn uit. Hoe verder je vooruit kijkt, hoe gemakkelijker het rijden wordt. Ben je met je bike op punt A, kijk je met je ogen al naar punt B. Als je op de fiets zit, rijd je vanzelf richting het punt waar je je blik op richt. Daarom kijk je ook iedere keer naar een ander punt en niet naar het boomstammetje waar je niet tegen aan wilt rijden.

3. Bochten
Kijk in de richting die je wilt rijden (dus niet naar die mooie grote boom naast de route). Schat de scherpte van de bocht en eventuele obstakels goed in en nader op een gepaste snelheid. Rem eventueel wanneer je de bocht ingaat, niet in de bocht. Vermijd daarbij slippen. Je vernield de route waarmee je deze verpest voor andere mountainbikers en bovendien beschadig je de natuur. Let tenslotte op de positie van je pedalen. Houd deze verticaal waarbij je pedaal aan de bovenkant omhoog staat (bij een bocht naar rechts staat het rechterpedaal omhoog).

Meer leren?
Onze gekwalificeerde mountainbike instructeurs verzorgen clinics op verschillende niveau’s. Of je nu een beginnende, half-gevorderde of gevorderde fietser bent, er is altijd een clinic die aansluit op jouw niveau. Als NTFU-lid krijgt je bovendien tenminste 10% korting op het clinicaanbod op onze site.

Reacties zijn gesloten.